Az év egyik legnagyobb sokkja a fuvarozásban minden bizonnyal az üzemanyag-válság, és a hozzá kapcsolódó üzemanyagár növekedés. A háborús helyzet okozta változás hirtelen állította nagy döntések elé a piacot, nem volt ez máshogy nálunk sem. Szerettünk volna egy kis betekintést adni, hogy ez a szituáció hogyan érintett minket, és hogyan kezeltük azt.

Hogyan hat ránk az üzemanyagár-növekedés és a chiphiány?

Az év egyik legnagyobb sokkja a fuvarozásban minden bizonnyal az üzemanyag-válság, és a hozzá kapcsolódó üzemanyagár növekedés.

A háborús helyzet okozta változás hirtelen állította nagy döntések elé a piacot, nem volt ez máshogy nálunk sem. Szerettünk volna egy kis betekintést adni, hogy ez a szituáció hogyan érintett minket, és hogyan kezeltük azt.

Az ár növekedésével egyidejűleg az üzemanyag logisztikájában is fennakadások voltak, illetve a szabályozások is változtak a teherautókra. Kamionok csak piaci áron tankolhatnak a kutakon, ezért ránk nem is vonatkozik az üzemanyagár stop, mi nagykereskedelmi áron, a saját kutunkra kapjuk a gázolajat, de ennek az ára is jelentősen nőtt. Ezek mind olyan hatások voltak, amelyekre reagálnunk kellett, mégpedig azonnal.

Az üzemanyag ára jelentős tételt képvisel az árainkban, de nem minden együttműködésünkben ugyanolyan súllyal jelentkezik.

Szerencsére a cégünknél bevezetett üzleti intelligencia (BI rendszer) nagy segítségünkre volt abban, hogy gyorsan és hatékonyan kikalkuláljuk, hogy milyen áremeléssel tudjuk elkerülni a veszteséget.

Természetesen az ügyfelek kiértesítését már nem bíztuk az automatizmusra, egy héten belül szinte kivétel nélkül az összes partnerünket telefonon, vagy személyesen megkerestük. Mivel mindenki tisztában volt a helyzettel, ezért számítottak is az áremelésre, így nem volt ellenállás vele szemben. Mindig törekszünk arra, hogy korrekten, átláthatóan árazzunk, valószínűleg ebben az esetben is ezért fogadták partnereink ilyen jól a változást.

Persze azt is tudjuk, hogy a jelen gazdasági helyzetben nem tudhatjuk hova nőnek még az árak, vagy esetleg jön-e egy döntés, ami minket is érint és mérsékli azt. Emiatt folyamatosan figyeljük az üzleti intelligencia segítségével az együttműködéseket. Ügyfeleinket is tájékoztattuk, hogy 10%-os változás esetén –  bármely irányba- újratárgyaljuk az árakat.

A helyzetet még az is árnyalja, hogy nem csak az üzemanyag van hatással a fuvarozás áraira. Nagy szerepet játszik az is, hogy az alapanyaghiány és a fontos termelőüzemek leállása miatt kamionhiány lépett fel.

Aki nem rendelt időben kamiont, annak most az új járművekre akár 1,5 évet is kell várnia, és az új vontatók ára is ez egekbe szökkent.

Szerencsére mi már a vírushelyzet alatt számítottunk a hiányra, és időben rendeltünk új kamionokat a flottánkba, de ezekre is sokat kell várni, és nem is biztos, hogy az akkor kialkudott áron kapjuk. A háború csak rontott az amúgy is súlyos kamionhiányon, így a legtöbb fuvarozó cél most a szinten tartásra törekszik.

Mi kétféleképpen reagálunk erre a helyzetre: egyrészt tovább futtatjuk az autóinkat, másrészt pedig a vállalatirányítási rendszerünknek köszönhetően hatékonyabban használjuk a járműparkunkat.

Korábban 3-4 éves korában leadtuk a járműveket, de most kénytelenek vagyunk tovább megtartani őket, ami nyilvánvalóan magasabb karbantartási költségeket eredményez. Az üzleti intelligenciával megspékelt kontrolling rendszerünk azonban nagy segítséget jelent abban, hogy ezt a flottát jobban kihasználjuk, maximalizáljuk a kapacitásainkat, így ezt be tudjuk hozni.

Az idei év nagyon rapszodikus volt, de ennek ellenére jelentős növekedést tapasztaltunk az év elején, ami minden bizonnyal egy pánikvásárlás jellegű roham volt. Mostanra kisimulni látszik a piac, sokan már inkább kivárásra játszanak és számos projektet elhalasztottak.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy előre tervezéssel stabilak és erősek maradtunk a körülmények ellenére is, és hogy olyan környezetet tudunk biztosítani a munkatársainknak, hogy ne érezzenek semmiféle hátrányt a külső nehézségek ellenére se.

KIK

VAGYUNK

Ferro-Sped 2000

Fuvarozó és Szállítmányozó Kft.

H-2371 Dabas, Szent János út 1.

tel: +36 (29) 564-098

e-mail: info@ferrosped.hu

fuvarozás ferro-sped kft.

BLOG

KATEGÓRIÁK

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK