Ismét megkeresett minket az Aviátor Repüléstörténeti Alapítvány képviselője, akinek korábban már dolgoztunk, amikor egy vadászrepülőgépet kellett elszállítanunk a Siófok-Kiliti reptéren lévő helyszínükre. Most költöznek, ezért a kiállított gépeket át kell fuvarozni Kadarkútra, ahol szintén az ottani repülőtéren biztosítanak helyet a különleges gyűjteménynek.

Szárnyaszegett helikoptert szállítottunk

Ismét megkeresett minket az Aviátor Repüléstörténeti Alapítvány képviselője, akinek korábban már dolgoztunk, amikor egy vadászrepülőgépet kellett elszállítanunk a Siófok-Kiliti reptéren lévő helyszínükre.

Most költöznek, ezért a kiállított gépeket át kell fuvarozni Kadarkútra, ahol szintén az ottani repülőtéren biztosítanak helyet a különleges gyűjteménynek.

A mi fuvarunk tárgya egy MI-2 -es helikopter volt, ami egy elsősorban polgári használatra készült, katonai célra inkább csak felderítő, szállítási és futárfeladatok esetén használták.

Az Aviátor alapítvány elsősorban régi harcászati célra használt repülőgépeket, tartozékaikat és felszereléseit gyűjti kiállításába, amelyeken igyekeznek folyamatosan állapotjavítást végezni, hogy a múzeum látogatói a lehető legteljesebb formájukban láthassák őket.

A MI-2-es helikopter is sok felújításon esett át, de a szállításhoz sajnos szükség volt rá, hogy részben szétszereljék a könnyű szállító helikoptert. A forgószárnyakat természetesen le kellett szedni, hogy a gép alkatrészei ne nyúljanak túl a pótkocsin, amin szállítani fogjuk.

A szárnyak mozgatásához komoly elektronikára van szükség, azért szakembert hívtak a helikopter szállításra való felkészítéséhez. Úgy tudjuk, hogy a rotor áramszedőjét és a forgószárnylapátok elektromos fűtésvezetékeit is szét kellett kötni.

Természetesen az alapítvány intézte a szakmunkát, nekünk csak fel kellett vonulnunk a mélybölcsős szerelvénnyel, hogy elinduljunk a 11 méter hosszú, 3 méter széles és 3 tonnás rakománnyal Kadarkútra.

A helikopter ugyan megtarthatta a kerekeit a szállításhoz, de ezekkel nem tudtuk felrakodni a pótkocsira, így egy mobil darura volt szükség a felrakáshoz.

Az út maga nem volt hosszú, az Aviátor alapítvány 100 km-rel arrébb Kadarkútra költözött, itt várták a helikoptert, hogy a lerakodás után a szakamberek újra elkezdhessék a munkát az összeszereléssel, és a gyűjtemény újra teljes pompájában várhassa majd a kiállítás iránt érdeklődőket.

Köszönjük az alapítványnak az ismételt megbízást, bízunk benne, hogy ha legközelebb egy új géppel bővítik a gyűjteményüket ismét minket keresnek!

KIK

VAGYUNK

Ferro-Sped 2000

Fuvarozó és Szállítmányozó Kft.

H-2371 Dabas, Szent János út 1.

tel: +36 (29) 564-098

e-mail: info@ferrosped.hu

fuvarozás ferro-sped kft.

BLOG

KATEGÓRIÁK

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK